In het oude China was het de gewoonte om Amber te verbranden tijdens grote feestelijkheden.  Als Amber onder de juiste omstandigheden wordt verhit, wordt Amber-olie geproduceerd.  In het verleden werd dit zorgvuldig gecombineerd met salpeterzuur om een “kunstumatige muskus” te creëren – een hars met een typische geur van de muskusplant.  Hoewel Amber bij het verbranden een kenmerkende “dennenhout”-geur afgeeft, gebruiken moderne producten zoals parfums, normaal geen echte Amber omwille van het feit dat gefossiliseerde Amber zeer weinig geur produceert.  In parfums worden geuren die worden aangeduid als “Amber” dikwijls gecreëerd en gepatenteerd om de weelderige gouden warmte van het fossiel na te streven.

De moderne naam voor Amber wordt verondersteld afkomstig te zijn van het Arabische woord “anbar” wat ambergris betekent.  Ambergris is een overwegend grijskleurig, hard wasachtig product uit het darmstelsel van potvissen en werd gebruikt in het maken van parfums, zowel in de oudheid als in de moderne tijd.  De geur van Amber is oorspronkelijk afgeleid van het nabootsen van de geur van Amber en / of labdanum maar vanwege de status van de bedreigde soort van de potvis is de geur van Amber nu grotendeels afkomstig van labdanum.  De geurstof labdanum kan worden gebruikt als plantaardig alternatief, deze hars van de citrusroos, komt namelijk in bepaalde geuraspecten overeen.  De term “Amber” wordt losjes gebruikt om een geur die warm, rijk, honing- en muskusplant-achtig is, en ook enigszinds oriëntaals en aards.  Het kan synthethisch worden gemaakt of worden afgeleid van natuurlijke harsen.

Wanneer het wordt afgeleid van natuurlijke harsen, wordt het meestal gemaakt uit labdanum.  Benzoë maakt meestal deel uit van het recept.  Vanille en kruidnagel worden soms gebruikt om het aroma te verbeteren.  “Amber” parfums kunnen worden gemaakt met combinaties van labdanum, benzoïnehars, copal (zelf een soort boomhars dat wordt gebruikt bij het maken van wierook), vanille, Dammara-hars en/ of synthetische materialen.