Heb je je ooit afgevraagd wat  barnsteen eigenlijk is?   Waar komt het echt vandaan?   Wat is zijn geschiedenis?   Is het een gewone steen, of is barnsteen meer dan elke andere steen of mineraal? Laat me je het verhaal vertellen, en dan zul je dit buitengewone fossiel herontdekken en begrijpen waarom het zo gewaardeerd wordt en waar zijn verborgen kracht vandaan komt.

De plaats van de huidige Oostzee was 40 miljoen jaar geleden begroeid met barnsteenwoud en op de plaats van de kust van vandaag, lag de ondiepe Eoceense zee. Het land was niet rustig zoals het tegenwoordig is.  Door regelmatige aardbevingen en vulkaanuitbarstingen vielen amber-dragende bomen, en deze werden na verloop van tijd bedekt met lagen grond en as. Zo ontstonden de eerste barnsteenafzettingen, die in de loop der jaren onder invloed van erosie met de stroom van de rivier  werden meegevoerd.  Deze bomen sedimenteerden  in de huidige Golf van Gdansk. Kleinere stukken werden ook  afgezet op de plaatsen van het huidige centrale en zuidelijke Polen, evenals in Oekraïne. Toen het land met ijs bedekt was, bewogen de lagen barnsteen zich samen met deze ijskappen . Kleine afzettingen hebben zelfs Duitsland, Canada en ook Siberië bereikt. Momenteel wordt barnsteen afgevoerd van de Oostzee naar de Golf van Gdansk, maar de hoeveelheid is al jaren aan het afnemen vanwege het verzoeten van het Oostzeewater.

Nu we de geschiedenis kennen van de creatie van dit buitengewone levende fossiel, zullen we op een andere manier naar het oranje oog van onze ring kijken. Is het niet de verborgen tijd?  Stelt u zich dit oude barnsteenbos voor, deze bomen druipend van hars, deze wilde natuur, niet vervuild door de mens. Stel je voor hoe een druppel van deze barnsteen hars, geabsorbeerd in de bodem, waar het dan, onderworpen aan miljoenen jaren van de tijd en onmetelijke omzwervingen, op een dag  naar het strand van de Oostzee stroomt, en  vervolgens wordt gekroond als een kostbare steen en gebonden in goud of zilver. Deze – miljoenen jaren oude en verdwaalde – drupppel  is het oranje oog van je ring. Het is je barnsteen hanger, je barnsteen ketting … Het zijn niet alleen sieraden, het zijn de juwelen van een verborgen tijd.